Vlooien en teken

Vlooien

VloHoe goed u uw dier ook verzorgt, de kans dat hij vlooien krijgt is altijd aanwezig. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo; ondanks deze suggestieve naam kan de vlo ook op de hond aanwezig zijn en soms zelfs op de mens. Ook als uw dier op dit moment nog geen vlooien heeft, is het belangrijk hem hier preventief voor te beschermen.

Waarom moet ik mijn dier beschermen tegen vlooien?

● Een vlooienbeet kan heel veel jeuk veroorzaken.
● De vlo kan eieren van de lintworm eten. Als uw dier een vlo van zijn vacht op likt kan hij via deze route besmet worden met de lintworm.
● Sommige dieren zijn extra gevoelig voor speeksel van een vlo en kunnen een vlooienallergie ontwikkelen na herhaaldelijk gebeten te zijn.

Cyclus van de vlo

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die van grote hinder kunnen zijn voor uw huisdier en u zelf.

Om te controleren of uw huisdier last heeft van vlooien, kunt u de vacht kammen met een vlooienkam. Op deze manier kunt u controleren op levende vlooien of uitwerpselen, die eruit zien als zwarte korreltjes. Deze geven een roodbruin vlekje als ze op een natte tissue worden gelegd.

vlooiencyclusDe vrouwtjes vlo (1) drinkt bloed van uw huisdier en legt vervolgens eitjes (2). Deze eitjes zijn 0.5 tot 2 mm groot, licht van kleur en kleven niet. Doordat de eitjes glad zijn, kunnen ze gemakkelijk van de vacht van uw huisdier los komen en door uw huis verspreiden.

Na 2-4 dagen kunnen uit deze eitjes larven (3) ontstaan. Deze larven kruipen in een donker hoekje en voeden zich onder andere met uitwerpselen van de oudere vlooien.

Na 2-3 weken verpoppen de larven zich (4). Deze poppen zijn ongevoelig voor omgevingsinvloeden en kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. De nieuwe vlo komt uit de pop onder invloed van warmte en trillingen. (5) Al met al neemt de gehele cyclus van ei tot nieuwe vlo gemiddeld 6 weken in beslag.

De levenscyclus van de vlo speelt zich dus voor het grootste gedeelte (90%) af in de omgeving van uw huisdier en niet óp uw huisdier. Als u dus 1 vlo op uw huisdier vindt, is dit enkel het topje van de ijsberg.

Bestrijden van vlooien

De bestrijding van vlooien bestaat uit 2 delen: de behandeling van uw dieren en het behandelen van de omgeving.

Omgeving

Voor het behandelen van de omgeving raden wij u aan dagelijks te stofzuigen. Vergeet hierbij donkere hoekjes en plinten niet! Daarnaast kunt u gebruik maken van een omgevingsspray die zowel de larven als de vlooien doodt.

Huisdieren

Er zijn veel verschillende soorten middelen op de markt om uw huisdier van vlooien af te helpen. Wij adviseren een middel te kiezen dat voor uw dier goed werkt en de meeste stadia van de cyclus van de vlo aanpakt. Als u het bij ons op de praktijk koopt, weet u zeker dat u gebruik maakt van de veiligste, modernste en meest effectieve middelen. Voor advies kunt u gerust contact met ons opnemen.

Als u meerdere dieren in huis heeft, is het van belang om alle dieren tegelijk te behandelen, ook als deze dieren geen klachten hebben! Voor de behandeling van vlooien bij huisdieren zijn er tegenwoordig een hoop middelen op de markt in verscheidene toedieningsvormen. We kennen de spot-ons, tabletten en halsbanden met anti-vlooien werking.
Daarnaast kunt u de levende vlooien van uw huisdier verwijderen door een ijzeren vlooienkam te gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn dier behandelen tegen vlooien?

Hoe vaak u uw dier moet behandelen, hangt af van het middel dat u gaat gebruiken. Over het algemeen dient het 1x per maand te gebeuren. Bij een pup of kitten kan het zijn dat u niet alle middelen mag gebruiken, voor advies mag u ons altijd bellen of mailen.


Teken

Teken zijn spinachtige beestjes, die zich schuilhouden in gras en lage bosjes. Wanneer uw dier langsloopt, kan de teek zich vastklampen aan zijn vacht en zich nestelen op de huid om bloed te zuigen. Als u een teek ziet op uw huisdier, kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. U kunt hiervoor het beste een speciale tekenpincet gebruiken. Verwijderen met de vingers of een normale pincet is niet aan te raden, omdat de kop van de teek dan soms achterblijft in de huid.

Stappenplan

  1. Houdt de haren rondom de teek goed opzij met uw ene hand. Neem in de andere hand de tekentang.
  2. Pak met de tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
  3. Draai met de tang tot de teek loskomt. Linksom of rechtsom maakt niet uit. Niet trekken!
  4. U kunt de teek het beste in een bakje met water zetten, voordat u hem weggooit.

Bij ziekteverschijnselen na het hebben van een teek, zoals sloomheid of stram lopen, neemt u dan direct contact met ons op!