Als u een kitten in huis heeft, is het belangrijk om alvast na te denken over het eventueel laten castreren of steriliseren van uw dier.
Castratie
De castratie bij een kater bestaat uit het verwijderen van beide testikels. Deze ingreep kan uitgevoerd worden vanaf een leeftijd van zes maanden. De operatie is een relatief kleine ingreep, die onder narcose wordt uitgevoerd. Zoals bij iedere operatieve ingreep is het van belang dat uw kat nuchter is. Dit betekent dat hij vanaf 12 uur vóór de operatie niet meer mag eten. Drinken mag wel.
Voordelen
De voornaamste reden om een kater te castreren, is het typische ‘kater-gedrag’. Ongecastreerde katers kunnen gaan ‘sproeien’, zwerven of ongewenst poezen gaan dekken.
Sterilisatie
Bij de sterilisatie van de poes worden de eierstokken verwijderd. Indien er een medische noodzaak is, wordt ook de baarmoeder verwijderd. Dit doen we echter niet standaard. Medisch gezien is het beter om te spreken over een ‘castratie’ van de poes. De operatie is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd, als de poes geslachtsrijp begint te worden. Indien u niet van plan bent met de poes te gaan fokken, adviseren wij haar te laten steriliseren op jonge leeftijd.
De operatie is een buikoperatie, dus een grotere ingreep. We zien in de praktijk wel dat katten hier enorm snel van herstellen en vaak binnen een paar dagen alweer helemaal zichzelf zijn.
Voordelen
Het belangrijkste voordeel van sterilisatie op jonge leeftijd is de gereduceerde kans op ontwikkelen van o.a. melkkliertumoren en ontstekingen van de baarmoeder op latere leeftijd.
Alternatief
Om krolsheid te voorkomen, bestaat de poezenpil. Deze pil heeft echter veel bijwerkingen (zoals mammatumoren en suikerziekte) en wij raden gebruik van deze pil af.
NB Houdt er rekening mee dat na de castratie of sterilisatie uw kat een lagere energiebehoefte heeft. Dit betekent dat u uw kat na de operatie minder voer moet geven, om gewichtstoename te voorkomen.