Als u een jonge hond in huis heeft, is het belangrijk om alvast na te denken over het eventueel laten castreren of steriliseren van uw dier.
Castratie bij een reu
De castratie bij een reu bestaat uit het verwijderen van beide testikels onder een volledige narcose. Deze ingreep kan uitgevoerd worden vanaf een leeftijd van zes maanden.
Zoals bij iedere operatieve ingreep is het van belang dat uw hond nuchter is. Dit betekent dat hij vanaf 12 uur de avond ervoor niet mag meer eten, drinken mag wel. Ook is het fijn voor de hond om voordat u naar de praktijk komt uitgelaten te worden.
Voordelen
Het laten castreren van een reu kan een positieve invloed op zijn gedrag geven. Het kan de paringsdrang verminderen en zijn gedrag naar andere honden positieve beïnvloeden. Op latere leeftijd kunnen er medische redenen zijn die een indicatie vormen voor de castratie, zoals prostaatproblemen of bepaalde tumoren van de testikels of rond de anus.
Alternatief
Indien u niet zeker weet of het gedrag van uw reu gestuurd wordt door de geslachtshormonen, of dat het gedrag aangeleerd is, kunnen wij uw hond een implantaat geven. Dit implantaat (suprelorin) zorgt voor een tijdelijke chemische castratie, gedurende 6 of 12 maanden. Op deze manier kunt u achterhalen of een castratie wat voor uw dier kan betekenen. Voor meer informatie over de Suprelorin of een castratie kunt u contact opnemen met de praktijk.
Sterilisatie
Bij de sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd. Indien er een medische noodzaak is, wordt ook de baarmoeder verwijderd, dit doen we echter niet standaard. Wij adviseren om de hond te steriliseren na de eerste loopsheid, dan is de hond volwassen. U kunt dan een afspraak voor sterilisatie 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid maken.
De operatie is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd, dus nog voor de eerste loopsheid. Dit kan bijvoorbeeld bij honden waarvan de fokker het vereist of bij medische noodzaak.
Voordelen
Het laten steriliseren van een teef kan van positieve invloed zijn op haar gedrag. Tevens heeft u geen last meer van loopsheden en de bijkomende ongemakken, zoals uitvloeiing, oppassen voor reuen en het afwijkende gedrag. . Indien u niet van plan bent met de teef te gaan fokken, adviseren wij haar te laten steriliseren op jonge leeftijd (minder kans op mamatumoren, baarmoederontstekingen en andere hormoon gerelateerde aandoeningen).
NB: Houdt er rekening mee dat na de castratie of sterilisatie uw hond een lagere energiebehoefte heeft. Dit betekent dat u uw hond na de operatie minder voer moet geven, om gewichtstoename te voorkomen. Voor meer informatie over sterilisatie kunt u ons altijd bellen of mailen.