Vaccinaties

Vaccinaties honden

Iedere pup moet gevaccineerd worden tegen een aantal ziektes; dit is van groot belang voor de gezondheid van uw pup. Omdat voor sommige ziektes een enkele vaccinatie nog niet voldoende is, heeft uw pup meerdere prikken achter elkaar nodig.

Het schema dat wij volgen bij honden:
6 weken leeftijd: Nobivac Puppy DP
9 weken leeftijd: Nobivac L4 + Parvo-c + eventueel Nobivac KC
12 weken leeftijd: Nobivac L4 + Nobivac DHP +eventueel
Na 1 jaar (dus ruim 1 jaar oud): Nobivac L4 + Nobivac DHP + eventueel Nobivac KC
Hierna wordt op 2 en 3 jarige leeftijd de ziekte van Weil en eventueel de kennelhoest herhaald, en op 4 jarige leeftijd de grote cocktail en eventueel de Rabiës. Dit kan omdat uit onderzoek is gebleken dat deze enting in ieder geval 3 jaar beschermt en dat het dus niet nodig is om deze elk jaar te herhalen. Zo kunnen wij enten op maat.

Toelichting

 1. Nobivac DP
  De vaccinatie op 6 weken leeftijd bestaat uit twee componenten, Hondenziekte en Parvo
 2. Nobivac L4
  De vaccinatie is ziekte van Weil, ookwel Leptospirose genoemd
 3. Nobivac DHP
  Hondenziekte (distemper), Virale Hepatitis en Parvo
 4. Nobivac KC
  Kennelhoest enting, deze wordt met een druppel in de neus gegeven

Vaccinaties Katten

Alle kittens moeten geënt worden, er zijn namelijk verschillende ziektes in Nederland waar katten erg ziek van kunnen worden en zelfs aan kunnen overlijden. Als kitten krijgen ze daarom 2 keer met een tussentijd van 3-6 weken en daarna 1 keer per jaar een enting.

De ziektes waar we bij katten tegen kunnen enten zijn:
– Kattenziekte
– Niesziekte
– Rabiës
– FelV (Feline Leukemie Virus)
– FIP (Feline Infectieuze Peritonitis)
– Bordetella/chlamydophila

Over het algemeen enten we tegen de Katten- en Niesziekte. Mocht u ook andere ziektes geënt willen hebben, bijvoorbeeld vanwege vakantie of pension is dit in overleg mogelijk.

Het schema wat wij volgen bij katten:
Op 9 weken leeftijd:
Op 12 weken leeftijd:
1 jaar later:

De herhalingsvaccinaties
Als de basisentingen (op 9 en 12 weken leeftijd) goed gegeven zijn, beschermd de enting tegen kattenziekte 3 jaar en de niesziekte 1 jaar. Vandaar dat de enting tegen kattenziekte niet elk jaar herhaalt hoeft te worden. Mocht het zo zijn dat de laatste enting langer dan 3 jaar geleden is gegeven zullen beide entingen dus herhaalt moeten worden.

De rabiës enting is niet verplicht in Nederland, maar mocht u met uw kat op vakantie willen wel. Om de grens over te gaan moet de enting in ieder geval 3 weken oud zijn en dan is deze geldig voor 3 jaar. Lees u wel goed in, in sommige landen vereisen ze een titertest of mag de enting niet ouder zijn dan een bepaalde periode.