Het gebit

Het gebit van uw dier is in de eerste maanden van zijn leven nog erg in ontwikkeling. Net als bij mensen wordt het melkgebit dat het dier vanaf zijn geboorte heeft, vervangen voor een permanent gebit. Het is afhankelijk van de schedelgrootte van uw dier hoeveel ruimte er beschikbaar is voor het goed ontwikkelen van het gebit. U kunt zich voorstellen dat een dier met een relatief korte en kleine schedel meer kans heeft op problemen, dan een dier met voldoende ruimte.

Wisselen bij een pup

De eerste elementen van het melkgebit zijn 2-4 weken na de geboorte aanwezig. Het melkgebit kan tot 12 weken na de geboorte in ontwikkeling zijn; tot die tijd kunnen de kiezen net na de hoektand zich manifesteren. Het wisselen van het melkgebit start zodra de kaken voldoende gegroeid zijn. Dit tijdstip ligt rond de 3-5 maanden. Het wisselen begint met de snijtanden, gevolgd door de kiezen en hoektanden. Na ongeveer 7 maanden zal het gebit van uw pup volledig gewisseld zijn en heeft hij 42 nieuwe gebitselementen.

Wisselen bij een kitten

Vaak hebben mensen niet door dat het kitten aan het wisselen is, omdat ze de tandjes opeten. Hieronder kunt u zien welke tanden er wanneer gewisseld worden.

Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit
Snijtanden 2 – 3 weken 3 – 4 maanden
Hoektanden 3 – 4 weken 5 – 6 maanden
Premolairen 3 – 6 weken 4 – 6 maanden
Molairen 5 – 6 maanden

Wisselproblemen

Als er tijdens het wisselen van het melkgebit problemen optreden, spreken we van wisselproblemen. Als de melktanden te lang blijven zitten, kan dit zorgen voor problemen voor het permanente gebit. Het is daarom van belang dat het wisselen van het gebit goed in de gaten wordt gehouden. Als u het zelf lastig vindt om te zien, kunt u gerust als uw pup 6 of 7 maanden oud is even langskomen in de praktijk, zodat wij het gebit kunnen controleren.

Tandverzorging

Net als bij mensen is het van belang om de tanden van uw dier goed te verzorgen, het liefst door middel van het poetsen van tanden. Hiervoor zijn speciale tandenborstels te koop en tandpasta, voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk. Door uw dier zijn tanden te poetsen voorkomt u dat bacteriën zich aanhechten en dat tandplak ontstaat. Tandplak is het begin van tandsteen, wat o.a. kan zorgen voor tandvleesontstekingen.

Het is verstandig om hier vroeg mee te beginnen, zodat de pup of de kitten eraan went en het niet als iets vervelends ervaart. Wij adviseren om er tussen de 8 en 12 weken leeftijd al mee te beginnen; dit is de eerste socialisatiefase. In deze periode vindt het jonge dier veel nieuwe dingen interessant en zal het gemakkelijk zijn om het poetsen van de tanden aan te leren. U hoeft alleen de buitenkant van de tanden en kiezen te poetsen.

Indien het poetsen echt niet lukt, kunt u alternatieven proberen, zoals speciale voeding of enzymen over het voer.