Chippen

Hoe gaat chippen in zijn werk?

De chip wordt ingebracht onder de huid van het dier met behulp van een holle injectienaald. Op deze foto ziet u zo’n injectienaald, het naaldje zelf is 2,5 millimeter breed en 2,5 centimeter lang.

Wie mag er chippen?

Een chip mag worden ingebracht door een dierenarts of door iemand die dit beroepsmatig doet. Beroepsmatig betekent: regelmatig, als economische activiteit en niet alleen eigen dieren. Bij rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd worden de pups gechipt door een medewerker van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Afbeeldingsresultaat voor chippen

Na het chippen: registreren!

Een chip alleen is niet voldoende: chippen heeft alleen zin als het chipnummer en de gegevens van de eigenaar in een databank worden opgeslagen. Als u uw dier gechipt is in de praktijk zullen wij uw gegevens met u doornemen. Zo hebben wij 2 telefoonnummers, uw e-mailadres en uw huidige adres van u nodig om de registratie te voltooien. Na de registratie krijgt u een mail waarin u de registratie kunt bekijken en eventueel uw gegevens kunt wijzigen.

Chip en registratie verplicht voor honden

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

  • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
  • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.
    (De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond.)

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Voor katten geldt er geen chipplicht, maar het is natuurlijk wel handig. Mocht de kat ooit weglopen en gevonden worden, kunnen de mensen die hem gevonden hebben hem weer terugbrengen naar zijn eigen huisje.
Wilt u zelf kijken of de registratie van uw hond of kat nog helemaal up-to-date is? Kijk op Chipnummer.nl en vul daar het chipnummer in, dit vind u voorin het vaccinatieboekje of paspoort van uw dier.

Neem voor meer informatie contact op met de praktijk of kijk op www.chipjedier.nl