Nieuws

___________________________________________________________________________

Februari 2020

Beste baasjes,

Het is alweer de tweede maand van 2020 en dit jaar hebben we weer veel leuke dingen in het verschiet!
2020 Is sowieso het jaar dat de praktijk zijn 60 jarig bestaan viert, en dat is heel bijzonder in deze tijd voor kleine praktijken. Veel kleine praktijken worden overgenomen door grote firma’s of stoppen met werken. Niet deze praktijk! Wij gaan door! En dit jaar gaan we proberen om elke maand iets speciaals aan te bieden. In oktober zullen we ons jubileum met u vieren, maar daar leest u verderop in deze nieuwsbrief meer over.

Gebitsmaand
Februari is volgens traditie gebitsmaand, wat betekend dat we extra aandacht besteden aan het gebit van uw hond of kat.
Uit onderzoek is gebleken dat 70-80% van de huisdieren in enige mate last van het gebit hebben. Een stinkende adem, rood tandvlees, meer kwijlen dan gewoonlijk of op een aparte manier kauwen zijn allemaal symptomen van gebitsproblemen. Omdat de meeste dieren gewoon blijven eten valt het niet zo op dat het gebit aan een behandeling toe is. Toch is dit voor de meeste dieren boven de 5 jaar een keer nodig, vooral voor dieren met een kleinere bek (perzen, chihuahua’s, buldoggen en Britse lang- en kortharen).
Aan een vies gebit kleven verschillende risico’s, zo kunnen de bacteriën de bloedsomloop ingaan en kan het dier last van zijn of haar hart krijgen. Maar ook kan het tandvlees zover optrekken dat de wortels bloot komen te liggen en kunnen de elementen los komen te zitten, dit doet veel pijn. Nogmaals, dit zal uw huisdier niet per direct aangeven.
Als u in de maand februari een afspraak maakt voor een gebitscheck en komt hier een gebitsbehandeling uit voort, dan trekken wij de kosten van dit consult van de kosten van de behandeling af. Voor deze afspraak kunt u bellen, mailen of op onze website kijken, dan klikt u op de knop ‘afspraak maken’.

Komt u in februari voeding halen voor uw hond of kat die de gezondheid van het gebit ondersteund? Hetzij Hill’s T/D, Royal Canin Dental of Hill’s VetEssentials brokken, wij zorgen voor een extraatje voor uw hond of kat!

60 jaar al een vaste prik op de Soestdijkerstraatweg
In 1960 werd Dierenartsenpraktijk Soestdijkerstraatweg opgericht, op 4 oktober was de officiële opening. Al die tijd zit de praktijk al op dezelfde locatie en al is de voordeur van plek gewisseld, is de binnenkant meerdere keren van indeling veranderd, we zijn nooit echt verhuisd.
Vandaar ook een vraag naar u als klant, sommige als nieuwe klant, sommige al jaren als vaste klant. Wij willen graag van onze praktijk een soort archief gaan opstellen door de jaren heen. We gaan zelf ook naar het stadsarchief, maar dat zullen dan voornamelijk foto’s van de buitenkant en bouwtekeningen zijn die we te zien krijgen.
Dus, mocht u foto’s hebben van uw dier bij de praktijk, het maakt niet uit hoeveel jaar geleden (als u dat weet alleen maar leuk!), we zouden ze graag ontvangen om toe te kunnen voegen aan ons archief. We hopen rond oktober zoveel foto’s te hebben verzameld dat we in de hal een soort tijdlijn kunnen opstellen van 1960 tot nu. Zo kunnen we ons herinneren hoe het was, en vanuit daar weer doorgaan en nog vele jaren de vaste prik voor uw dier zijn!

________________________________________________________________________________

December 2019

Beste klant,

December is een drukke maand, voor ons, maar ook voor u als klant met alle feestdagen in petto. In deze brief willen we u op de hoogte brengen van zoveel mogelijk verschillende onderwerpen die ons bezig houden binnen de praktijk en mocht hier vragen over hebben, laat ons dat gerust weten!

Openingstijden met de feestdagen

24 december 8.30 – 17.00
25 december gesloten
26 december gesloten
31 december 8.30 – 17.00
1 januari gesloten

Op deze dagen is de Spoedkliniek Midden-Nederland in Utrecht wel gewoon bereikbaar, op telefoonnummer 0900 – 2223000. U kunt bij twijfel ze altijd bellen met vragen, daar zitten geen kosten aan verbonden en kan u net even de duidelijkheid geven die u nodig heeft.

Adres: Yalelaan 108 (De Uithof), 3584 CM Utrecht

Gevaren met de feestdagen

U kent het wel, u bent lekker aan het genieten van Sinterklaas, en ineens mist u een chocoladeletter en ziet u de hond smakkend de kamer doorgaan. Of de kat begint ineens ‘raar’ te doen en u merkt dat die mooie kerstster (plant, rode bloem) een aantal blaadjes mist. Het zijn dingen die de rest van het jaar niet van belang zijn, maar met de feestdagen halen wij veel spullen en etenswaren in huis die voor onze lieve huisdieren heel gevaarlijk kunnen zijn. Veel van deze patiënten kunnen we helpen door een injectie te geven zodat ze gaan braken, maar soms zijn we te laat of is wat ze hebben opgegeten zo giftig of gevaarlijk dat we die tactiek niet meer kunnen inzetten. Pas daarom sowieso op met:

 • Chocolade
 • Kerstversiering (glazen ballen, engelenhaar, hulst)
 • Kerstverlichting (draden, maar ook de warmte die van de lampjes af kan komen)
 • Kerstster (mooie plant, maar katten knagen graag aan de blaadjes)
 • Oliebollen met krenten (krenten zijn giftig voor honden en katten)
 • Inpaklintjes (opeten en verstrikt raken)

Zo kunnen we nog heel lang doorgaan, maar opletten met alle extra objecten en spullen in huis speciaal voor de feestdagen kunnen risico’s met zich meebrengen. Bij vragen mag u ons ten alle tijden bellen, mailen of whatsappen op het praktijknummer (wij antwoorden alleen tijdens openingstijden op deze mail of whatsapp)

Vuurwerk

Elk jaar zijn er helaas weer honden en katten die zeer onplezierig het laatste deel van het jaar ingaan. Angst voor vuurwerk is heel normaal en gelukkig hebben wij voor alle dieren oplossingen om dit zo ontspannen mogelijk door te gaan. Voor meer informatie mag u ons altijd mailen, bellen of whatsappen op het praktijknummer.

Afspraken maken

Vanaf 1 december is het officieel!! U kunt nu niet meer alleen bellen voor een afspraak, u kunt ook op onze website op de button AFSPRAAK MAKEN om langs te kunnen komen met uw dier. Mocht het zijn dat u even geen tijd hebt om te bellen, zijn wij al gesloten of bedenkt u het op een onhandig moment moest u in het verleden dit onthouden om ons nog even te bellen. Dat is nu dus verleden tijd! In deze brief, maar ook op onze herinnerkaarten die wij versturen voor de vaccinaties staat een QR code, deze kunt u scannen om direct een afspraak te maken. U bent natuurlijk altijd nog welkom ons te bellen, voor operaties kunt bijvoorbeeld niet op internet de afspraak maken omdat deze qua tijden altijd nog op maat gaat.

Namens de hele praktijk wensen wij u alvast alle goeds met veel gezondheid voor u en uw huisdieren het komend jaar.

________________________________________________________________________

November 2019

Beste Klant,

November is de officiële Diabetesmaand, wat inhoudt dat dat voor ons als praktijk weer een mogelijkheid biedt om u te informeren over dit ziektebeeld.

Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte – is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat. De glucose is afkomstig uit het voer dat uw huisdier eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van deze onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar cellen in het gehele lichaam gevoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose te kunnen opnemen. Insuline wordt door de pancreas (alvleesklier) aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed. Gezonde huisdieren maken gemakkelijk insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het bloed op.

Risicofactoren bij honden:

 • Leeftijd. Suikerziekte komt meer voor bij honden van middelbare leeftijd en ouder dan bij jonge honden
 • Niet-gesteriliseerde teefjes
 • Overgewicht
 • Andere insulineresistente aandoeningen of ziektes, zoals het syndroom van Cushing
 • Het gebruik van sommige medicaties, zoals medicijnen met bijnierschorshormonen of middelen tegen loopsheid
 • Er wordt gedacht dat erfelijkheid ook een rol kan spelen

 Risicofactoren bij katten:

 • Leeftijd (oudere katten zijn vatbaarder)
 • Gecastreerde katers
 • Erfelijkheid
 • Andere insulineresistente aandoeningen of ziektes, zoals chronische pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) of hyperthyreoïdie (overproductie van schildklierhormoon)
 • Overgewicht
 • Gebrek aan beweging (bijvoorbeeld bij binnen-katten)

Vertoont uw hond of kat een van de volgende symptomen?:

 • Veel dorst
 • Veel plassen
 • Goede eetlust maar toch gewichtsverlies

Neem voor vragen gerust contact op met de praktijk. Door middel van een urinetest kunnen we al veel uitsluiten, bij twijfel kunnen we altijd een bloedonderzoek adviseren.

Royal Canin Satiety Challenge

Vanaf deze maand start Royal Canin weer met de Satiety Challenge, oftewel de Afval Uitdaging!
Veel dieren in Nederland hebben overgewicht, we hebben het hier goed en dat zien we aan onze huisdieren. Helaas heeft overgewicht negatieve effecten op uw huisdier. Wist u dat overgewicht het leven van een kat met wel 2 jaar kan verkorten? En voor een grote hond tot wel een jaar?

We willen onze huisdieren zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk bij ons houden, en een gezond gewicht hoort daarbij.

Als u niet zeker weet of uw dier te zwaar is, mag u altijd langskomen voor een gratis weegmoment bij 1 van de assistentes. U kunt van tevoren voor de zekerheid bellen om zeker te weten dat zij ook voldoende tijd voor u hebben, maar het hoeft niet.

Mocht uw dier te zwaar zijn, dan kan de assistente samen met u een voedingsplan opstellen om samen naar een gezond gewicht te gaan. Als uw dier maar een klein beetje overgewicht heeft is het makkelijker om hier weer vanaf te komen dan wanneer uw dier al langere tijd behoorlijk overgewicht heeft. En daarbij, hoe leuk is het om te horen dat uw dier op een gezond gewicht is?!
Met het plan wat we gaan opstellen gaan we afvallen op een verantwoorde en een doeltreffende manier. Zo heeft u voor langere tijd hier plezier van.

Mocht het voer wat u nu voert niet afdoende helpen om af te vallen (uw dier heeft honger, het is wel heel weinig wat hij of zij nog maar mag of de voeding is simpelweg niet geschikt om mee af te vallen) dan hebben wij op de praktijk voedingen die hier speciaal op toegespeeld zijn.
De eerste verpakking mogen wij voor het dieet aanbieden met 50% kennismakingskorting en bij de weegmomenten en mijlpalen in het afvaltraject kunt u voor uw dier een presentje op komen halen. Als uw dier op het streefgewicht komt binnen een half jaar, mogen wij van Royal Canin 1 maand gratis voeding aanbieden!

Voor vragen over de diabetesmaand of over het afvaltraject mag u ten alle tijden bellen of terugmailen.

Vriendelijke groet,
DAP Soestdijkerstraatweg
035-6217620

_________________________________________________________________________

Oktober 2019

Beste baasjes,

Oktober is de maand van de senioren en ter ere daarvan willen wij vanaf oktober een nieuw soort consult in het leven roepen. Het Senioren consult is voor alle dieren boven de 10 jaar oud.
Veel problemen die gelinkt zijn aan leeftijd zijn van buitenaf niet altijd goed te zien, maar met een bloedonderzoek wel vroegtijdig te herkennen. We kunnen dan eerder gaan handelen waardoor uw huisdier langer en gezonder bij u kunt houden.

Het consult bestaat uit een algeheel lichamelijk onderzoek, waarbij het hart beluisterd, de buik goed doorgevoeld en de oren, ogen en tanden bekeken worden. Ook wordt er bloed afgenomen en zullen wij met onze laboratorium apparatuur de lever, nieren en suikerwaardes checken. Dit houdt in dat u in ongeveer 20 minuten na aankomst zult weten hoe het met de gezondheid van uw ouder wordende dier gesteld is.

Normaliter zijn voor veel mensen de kosten een drempel om dit onderzoek te doen, maar blijkt achteraf dat er veel kosten bespaard hadden kunnen blijven als we bepaalde aandoeningen eerder hadden opgemerkt. Daarom bieden wij dit consult met bloedonderzoek vanaf 1 oktober 2019 aan voor €50,-
Eventuele bijkomende kosten voor een mogelijke behandeling zullen met u besproken worden en samen zullen we voor een zo goed mogelijke behandeling zorgen.

Voor meer informatie kunt u ons bellen, mailen of whatsappen op het praktijk telefoonnummer. Wij zullen uw vragen dan zo goed mogelijk beantwoorden. Het seniorenconsult is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 18.00 met de dierenarts.

Vriendelijke groet,
Uw team van DAP Soestdijkerstraatweg
035-6217620