Ratten

Huisvesting ratten
Om te beginnen moet gezegd worden dat ratten flink wat ruimte nodig hebben. Als minimum voor 2 ratten wordt nogal eens de norm van 70x45x70cm of 80x50x63 gehanteerd. Maar hoe groter hoe beter natuurlijk. Ratten klimmen graag, dus alleen rechtop kunnen staan voldoet niet aan de behoefte van de rat. Bovendien is een grotere kooi minder snel vies en zal dus minder snel ‘stinken’. Als de ratten veel in hun kooi zitten moet die uiteraard groter zijn dan wanneer ze regelmatig vrij mogen rondlopen. Verder is een goede inrichting belangrijk, verschillende verdiepingen en verschillende slaapplekjes, zodat de kooi goed benut wordt. Een kooi kan dan ook nooit te groot zijn, wel te klein!
De kooi rechts afgebeeld is 91,5 breed x 63,5 diep x 68 hoog in centimeters groot en ruim genoeg voor 2-3 ratten.

De kooi links afgebeeld is 79 breed x 52 diep x 99 hoog in centimeters groot en ruim genoeg voor 4-5 ratten. Zorg wel voor voldoende klim en schuilmogelijkheden door bijvoorbeeld hangmatten of verdiepingen te gebruiken.

Traliekooien bestaan meestal uit een onder bak van kunststof of metaal met een bovendeel van tralies. Een groot voordeel van een traliekooi de klimmogelijkheid. Daarnaast is het eenvoudig om speelgoed op te hangen in de kooi. Ook kan de kooi gemakkelijk worden schoongemaakt, iets dat met een groot zwaar aquarium een stuk moeilijker goed te doen is. De ventilatie in een traliekooi is goed, kijk echter wel uit voor tocht, hier kunnen ratten niet goed tegen. Weinig kooien worden speciaal voor ratten gemaakt, maar kooien voor bijvoorbeeld fretten of chinchilla’s kunnen zeer geschikt zijn. Het is ook mogelijk om kamervolières voor vogels te gebruiken. Die kooien hebben vaak een wat kleiner grondoppervlakte, maar maken dit in de hoogte helemaal goed. Let wel op de ruimte tussen de spijlen. Ratten zijn ware ontsnappingskunstenaars en kunnen soms door kieren die je niet voor mogelijk had gehouden. Als ze jong zijn zullen de spijlen van bijvoorbeeld een konijnenhok zeker te ver uiteen staan, maar onderschat ook niet hoe slank een volwassen rat zich kan maken.
Een andere geschikte manier om je ratten te huisvesten is een (oud) aquarium of andere glazen bak gecombineerd met een traliegedeelte. Zo creëer je voldoende ventilatie en klimmogelijkheid en is het ook makkelijker om buizen en hangmatten en dergelijke te bevestigen. Let wel op dat een massief glazen bak, door het grote gewicht, lastig schoon te maken zal zijn. Kijk bij het gebruiken van een oud aquarium uit voor achterwandjes die mogelijk schadelijk kunnen zijn wanneer de ratten eraan knagen en voor restanten oude stopverf of kitresten die gebruikt worden om de achterwand vast te maken.

Niet geschikte kooien
Te kleine kooien natuurlijk. Daarnaast de zogenaamde laboratoriumbakken en duna’s. Duna’s zijn echter wel geschikt als tijdelijke ziekenboeg of als tijdelijke kooi als je de gewone kooi aan het poetsen bent. Deze kooien zijn tevens geschikt als bevallingskooi. Ook terraria/aquaria zijn niet geschikt, tenzij er genoeg ventilatiegaten worden aangebracht zoals hierboven beschreven.

Plaatsing hok
De beste plek blijft gewoon de huiskamer. Niet alleen voor de ratten is het prettiger om hun verzorger veel te zien, zelf heb je er natuurlijk ook meer plezier van.
Let op dat de kooi niet op de tocht staat, dit is voor geen enkel huisdier goed en dus ook niet voor ratten.
Ratten kunnen niet goed tegen hitte, zorg er dus voor dat ze niet in de volle zon staan of tegen een verwarming aan.
Let ook op wat je in de buurt van de kooi zet, ratten staan erom bekend alles door het tralie heen te trekken (denk aan gordijnen/ kleding maar ook kamerplanten)
Kamerplanten kunnen giftig zijn voor ratten let hier dus extra op

Voeding
Aangeraden wordt om gewone pallet voer voor ratten te kopen deze bevatten alle noodzakelijke voedingstoffen en middelen om uw rat in goede conditie te houden

Daarnaast mogen ze soms een extraatje hebben, hieronder staat aangegeven wat goed en niet goed voor uw ratten is.
Slecht voor ratten

  • Koolsoorten, ongekookte Chinese kool en boerenkool mag wel.
  • Plakkerige etenswaren zoals pindakaas, ontbijtkoek: omdat het plakkerig is kan een rat hierin stikken.
  • Koolzuurhoudende dranken – een rat kan niet boeren en zou dus kunnen overlijden door overmatige gasvorming in de maag.
  • Alcohol, lijkt ons duidelijk.
  • Sla, bevat teveel nitraat.
  • Knaagstenen, bij konijnen kunnen er blaasstenen ontstaan, mogelijk dat dit bij ratten ook het geval is. Verder zitten er te veel mineralen in. Liever het zekere voor het onzekere nemen en niet geven.
  • Melk (en melkproducten), bevat lactose wat bij ratten diarree kan veroorzaken.
  • Vers brood is plakkerig, een rat kan hierin stikken. Geef daarom alleen gedroogd brood.
  • Verder is mensensnoep (bevat teveel suikers) uit den boze.

Extraatjes die wel mogen

  • Noten, zoals hazelnoten en walnoten – bevatten veel noodzakelijke voedingstoffen. Geef bij voorkeur hele noten, het houdt hen bezig en bovendien slijten de tanden ervan. Geef hiervan echter niet te vaak en niet teveel, noten bevatten vrij veel vetten.
  • Takken, van wilg, beuk of fruitboom. Zorg wel dat je eerst de tak schoon schrobt zodat eventuele bestrijdingsmiddelen verwijderd worden. Leuk om in te klimmen en om aan te knagen.
  • Gierst, bevat veel mineralen. Geef trosgierst en hang deze in de kooi op een moeilijk bereikbare plaats.
  • Hardgekookt ei in de schaal. (Geef geen zachtgekookt ei i.v.m. salmonella.) Gestopt in een oude sok en opgehangen op een moeilijk bereikbare plaats houdt het je ratten bezig.
  • Het geven van extra vitaminen is over het algemeen niet nodig als je ratten goede en veelzijdige voeding krijgen. Alles wat ze nodig hebben zit in principe in het standaard rattenvoer dat je gebruikt
  • Ratten zijn dol op zoetigheden. Je kan ze daarom dingen geven als Yoghurt drops of bananenchips. Geef het niet teveel en te vaak, vooral yoghurt drops bevatten veel suikers en vetten.
  • Eventuele kliekjes van uw eigen avond eten mag ook echter moet u zich wel goed bewust ervan zijn dat ze niet te zout te vet of te gekruid zijn dit zijn producten waar een rat erg slecht tegen kan.

Voeding voor de oudere rat

  • Brinta aangemaakt met warm water, eventueel met wat convalescence support hier doorheen
  • Puur convalescence support bij de erg zwakke rat aangemaakt met warm water
  • Geweekte brokjes voor de rat die slechter eet
  • Hardgekookt ei, vooral de dooier geprakt met een beetje water, is anders te droog
  • Gekookte pasta, rijst of aardappel
  • Blikje honden- of kattenvoer (ongeveer een eetlepel per dag)
  • Pinda’s of zonnebloempitten mogen ze hebben als extraatje, hier zitten veel goede vetten in die de oudere rat goed kan gebruiken