Konijnen

De voeding van het konijn

voedingspiramide konijnKonijnen zijn herbivoren (planteneters), en zijn gek op heel veel soorten groente en fruit. Geef als hoofdvoer volledig voer voor konijnen. In gemengd konijnenvoer zit voor konijnen te weinig voedingsstoffen, laat u goed informeren over welk voer het beste is voor uw konijn. Een aanrader is Science Selective, dit is een volledig voer voor elk konijn. Voor alle extraatjes geldt dat ze met mate gegeven mogen worden en op kamertemperatuur. Als lekkernij kunt u uw konijn bijvoorbeeld andijvie, appel, gedroogd brood (bruin/volkoren) of wortel geven.

De eerste dagen dat u een konijn hebt moet het konijn precies hetzelfde eten als wat het gewend is te eten. Als u het konijn aan ander voer wilt laten wennen, moet dat heel geleidelijk gebeuren. Ook groenvoer moet heel geleidelijk gegeven worden. Zeker als een konijn nog jong is mag het niet elke dag groenvoer en maar hele kleine beetjes. Dit kan als het konijn ouder is langzaam iets meer worden.

Een konijn dat langer dan een 1/2 dag 1 dag niet eet, is een spoedgeval.

De huisvesting van het konijn

Konijnen zijn sociale dieren en leven dus niet graag alleen. Voor een konijn is het geen probleem om of binnen of buiten gehuisvest te worden. Het is belangrijk dat konijnen languit in hun ruime hok kunnen liggen. Een buitenhok moet bescherming bieden tegen zon, wind en regen. Maak het hok wekelijks schoon, het ontlastingshoekje dagelijks. Jonge konijnen kunnen nog niet buiten wonen. Zet jonge konijnen altijd pas vanaf de lente buiten. (konijnen graven als de beste, zorg dus dat een ren goed is afgesloten).

Konijnen vinden het fijn om een poosje per dag buiten het hok door te brengen. Dit is niet alleen goed voor het normale gedrag maar zorgt er ook voor dat de konijnen niet gaan vervetten. Wanneer de konijnen binnenshuis worden losgelaten moet er op gelet worden dat ze niet aan de elektriciteitskabels, de planten en het tapijt knagen.

Zorg dat de konijnen wel een vast ondergrond hebben om op te lopen. Een gladde vloer is slecht voor de gewrichten en bovendien zal uw konijn dan niet lekker rennen en springen. Sommige konijnen kunnen zindelijk worden als zij zelf terug kunnen springen in hun hok om hun behoefte te doen.

buitenhok konijnenKonijnen hebben veel ruimte nodig om goed te kunnen leven, de volgende afmetingen moeten minimaal gehanteerd worden:

  • Minimale grootte voor kleine rassen: 100x70x100 cm lxbxh)
  • Minimale grootte voor grote rassen: 120x100x100 cm (lxbxh)