Suikerziekte

Diabetes Mellitus, oftewel suikerziekte, is een veel voorkomende ziekte bij de kat. Gelukkig is de aandoening met de nodige zorg en aandacht redelijk goed te behandelen. Bij een gezonde kat wordt het glucose (suiker) vanuit het bloed opgenomen in de lichaamscellen, om te dienen als brandstof. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon insuline.

Bij dieren met suikerziekte is het glucosegehalte (suikergehalte) in het bloed te hoog, omdat er onvoldoende insuline aanwezig is. De lichaamscellen krijgen op hun beurt juist te weinig glucose en dus te weinig brandstof om goed te functioneren.

Symptomen suikerziekte

● Veel drinken
● Veel plassen
● Vermageren (in het begin, ondanks goede eetlust)
● Braken (in een later stadium)
● Slaperig zijn (in een later stadium)
● Neurlogische verschijnselen (in een later stadium)

Diagnose suikerziekte

De klinische verschijnselen in combinatie met een (herhaalbaar) hoog glucosegehalte in het bloed en glucose in de urine geven een sterke verdenking voor de diagnose suikerziekte. Katten hebben soms zoveel stress door een dierenartsenbezoek, dat hun suikerwaardes acuut hoog worden. Daarom wordt bij katten vaak nog een extra bepaling gedaan: het fructosamine. Dit geeft een beeld van het suikergehalte in het bloed over langere tijd.

U kunt bij ons leren hoe u injecties met insuline moet geven.