De juiste keuze

Als u een kitten wilt aanschaffen, moet u met heel wat factoren rekening houden. Het is verstandig om over een aantal dingen goed na te denken, voordat u de kitten in huis haalt.

Heb ik wel voldoende tijd?
Een kat geeft een hoop plezier, maar u zult er ook tijd in moeten investeren. Een kat moet (anders dan wat veel mensen denken) worden opgevoed, wil soms naar buiten en vraagt soms een hoop aandacht. Daarnaast hebben sommige rassen uitgebreide vachtverzorging nodig, zoals regelmatig borstelen of een bezoek aan de trimmer. Bovendien kunnen katten zorgen voor een hoop rommel, dus zult u wat vaker moeten stofzuigen. Ook willen veel katten graag aandacht in de vorm van spelen of aaien.

Heb ik over 10 jaar ook nog tijd?
Een kitten in huis is leuk. Besef echter goed dat u een kat aanschaft voor een langere periode. Een kat is geen gebruiksvoorwerp om na een aantal jaar weer in te wisselen voor een nieuwe. Sommige kattenrassen kunnen gemakkelijk 16 jaar oud worden. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van uw nieuwe huisgenoot.

Welke kat past bij mij?
Allereerst moet de afweging gemaakt worden: wil ik een kitten, of ga ik voor een ouder dier (uit bijvoorbeeld het asiel). Beide opties hebben voor- en nadelen die u goed moet afwegen voor u uw keuze maakt. Daarnaast moet u rekening houden met het type kat dat bij u past. Gelukkig weten fokkers vaak goed wat de eigenschappen zijn van de katten die ze fokken en weten ze bij het asiel/de opvang vaak wat het karakter is van de kat die u wilt adopteren en kunnen ze u helpen in uw keuze.

Komen er rasgebonden afwijkingen voor bij dit ras?
Helaas zien we tegenwoordig steeds meer rassen met rasgebonden problemen. U kunt hierbij denken aan ziektes als oogproblemen, knieproblemen, luchtwegproblemen, PKD etc. Wilt u weten of het ras dat u in gedachten heeft een verhoogde kans heeft om een van deze aandoeningen te hebben? Doe hier dan goed onderzoek naar of neem contact op met de praktijk.

Wat zijn de kosten van een kat?
Naast de kosten van de aanschaffing, komen er een hoop andere uitgaven bij het hebben van een kat kijken. Denk hierbij aan voeding, speeltjes, opvang, kosten voor het regelmatig ontwormen en ontvlooiien en de kosten voor de dierenarts. Als u weinig geld te besteden heeft, of niet graag grote uitgaven in 1x doet, kan het een goed idee zijn uw huisdier te verzekeren. Er zijn heel veel verschillende huisdierverzekeringen op de markt. Wilt u voor uw hond de beste verzekering vinden, maak dan gebruik van een van de websites die verzekeringen vergelijken. Dit kan o.a. bij en VerzekerJeHuisdier.

Waar kan ik mijn kittenhet beste vandaan halen?
Als u gekozen hebt voor de aanschaf van een kitten van een bepaald ras, is het belangrijk dat deze kitten van een goed adres komt. U kunt het best de rasvereniging van het ras benaderen voor een lijst met erkende fokkers en meer informatie over het ras.

Als u uw kitten ergens anders vandaan haalt, let dan o.a. op de volgende punten:

  • Gedrag van de kitten(s)– actief, alert
  • Voedingstoestand – goed doorvoed, ribben niet zichtbaar
  • Ogen en oren – geen vieze ooguitvloeiing of hele vieze oren
  • Gebit – de tanden moeten goed aansluiten. Geen over- of onderbeet
  • Huid en haar – glanzende vacht, goede staart, geen huidplooien
  • Luchtwegen – goede neusgaten, geen bijgeluiden bij het ademen
  • Ontlasting – geen diarree, schoon hok
  • Moeder dier – vraag altijd of u het moeder dier kunt zien. Ziet die er goed uit?
  • Nestgenoten – zien de nestgenoten er ook gezond uit?

Indien u twijfelt of graag een check van de dierenarts heeft voordat u de kitten aanschaft, kunt u dit gerust aan de fokker voorstellen.

KITTENCONTROLE

Als u net een nieuwe kitten heeft aangeschaft, is het verstandig om hem snel aan uw dierenarts te laten zien. Dit heeft meerdere redenen.

Allereerst heeft uw kitten waarschijnlijk nog de laatste vaccinaties nodig. Verder is het van belang dat uw pup goed ontwormd en ontvlooïtt is.

Na deze controle bent u natuurlijk van harte welkom in de praktijk met uw kitten om advies te vragen over voeding, parasietenbestrijding en andere zaken. Hier kunt u in de toekomst nog een hoop profijt van hebben.