Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme (borreliose) is een ziekte die wordt overgebracht op mensen en dieren door teken. Aangezien een steeds groter percentage van de teken in Nederland besmet lijkt te zijn, is het van belang uw huisdier goed te beschermen tegen het krijgen van teken. Mocht uw huisdier toch een teek op zijn huid hebben, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter de teek op uw huisdier verblijft, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme.

Symptomen ziekte van Lyme

● Wisselende kreupelheid
● Verminderde eetlust
● Koorts
● Sloomheid
● Veel drinken, veel plassen
● Gezwollen lymfeklieren

Diagnose ziekte van Lyme

De diagnose van de ziekte van Lyme kan lastig zijn, maar op basis van de voorgeschiedenis van uw dier, goed klinisch onderzoek en eventuele aanvullende bloedtesten kan de diagnose gesteld worden. Behandeling van de ziekte van Lyme gebeurt met een antibiotica. Indien de ziekte niet snel genoeg gediagnosticeerd wordt, kan de behandeling soms te laat komen. Teken preventie is daarom van groot belang.

Preventie ziekte van Lyme

Goede preventie tegen teken bestaat uit onder andere teek werende en teek dodende middelen. Hierbij kunt u denken aan een tekenband, pipetjes in de nek of (nieuw op de markt) tabletten.

Tevens is, zoals eerder al gezegd, het vroegtijdig verwijderen van teken van de huid van uw hond een belangrijke maatregel om infectie te voorkomen. Controleer uw hond dus het liefst na iedere wandeling op teken, met name als u naar de hei of naar het bos bent geweest.

Wilt u weten of er op dit moment veel teken actief zijn in Nederland? Neem een kijkje op de tekenradar!