Rabiës

Rabiës is een ernstige virusinfectie van de hersenen met een altijd fatale afloop als de symptomen zichtbaar worden. Het is een zoönose, wat betekent dat de ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen. De ziekte komt wereldwijd voor. De gevallen die bekend zijn in Nederland van de afgelopen 20 jaar hebben de infectie elders opgelopen. Vleermuizen in Nederland kunnen eventueel wel besmet zijn.

Besmetting

De infectie wordt overgedragen via speeksel en bijtwonden. Het gaat dan ook vrijwel altijd om een beet van een besmet dier. Besmette vleermuizen, wasberen, stinkdieren en vossen zijn hierbij meestal de boosdoener. Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen. Verdacht is het als een dier agressief en onrustig is, of als een dier dat normaal in het wild leeft abnormaal tam is.

Symptomen Rabiës

De incubatietijd (tijd van besmetting tot symptomen) verschilt enorm: van 1 week tot 8 maanden. Ook de symptomen zijn niet meteen altijd even duidelijk. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • gedragsveranderingen
  • agressie
  • speekselen (beter bekend als schuimbekken)
  • moeite met slikken / niet willen drinken
  • verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand

Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.

Behandeling Rabiës

Behandeling van deze ziekte is helaas niet mogelijk. Wel kunnen mensen en dieren behandelen indien ze net gebeten zijn door een besmet dier. Eigenlijk is dit ook preventie, aangezien diegene op dat moment nog geen rabiës heeft.

Preventie Rabiës

U kunt uw hond beschermen tegen het rabiësvirus door uw dier te laten vaccineren. Na vaccinatie is een hond volledig beschermd tegen rabiës of hondsdolheid. In Nederland is dit niet verplicht en ook niet direct nodig omdat het zo goed als niet voorkomt. Zodra u de grens overgaat met uw huisdier bent u verplichtuw hond 21 dagen voor vertrek te laten vaccineren. Het vaccin dat wij gebruiken is 3 jaar geldig binnen de EU.