Kennelhoest

Een aantal verschillende virussen en bacteriën wordt in verband gebracht met kennelhoest, een besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen van de hond.

Uw hond kan hiermee besmet worden door neus/bek contact of via niezen en hoesten. Er zijn diverse factoren die meespelen in het wel of niet aanslaan van de infectie, waaronder stress en de algehele weerstand van uw hond. Tevens speelt de infectiedruk een rol; plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows en pensions.

Symptomen kennelhoest

● Een droge, pijnloze, aanvalsgewijs optredende hoest, ‘alsof er iets in de keel zit’
● Oog- en neusuitvloeiing
● Tonsillitis (amandelontsteking)
● Sloomheid
● Koorts

Behandeling kennelhoest

De behandeling van de kennelhoest kan per individu verschillen. Het is in ieder geval belangrijk dat de hond rust heeft, om de luchtwegen zo min mogelijk te prikkelen. Als u met de hond naar buiten gaat, kiest u idealiter voor een borsttuig in plaats van een halsband. Op deze manier wordt onnodige druk op de luchtpijp voorkomen.

Naast deze maatregelen kan behandeld worden met diverse medicijnen, waaronder hoestdranken of in een enkel geval antibiotica.

Vaccinatie kennelhoest

Tegenwoordig bestaat er een vaccin tegen kennelhoest. Uw hond is hiermee beschermd tegen de meest vervelende verwekkers van kennelhoest. Het vaccin biedt geen 100% garantie dat uw hond geen kennelhoest meer krijgt, maar de verschijnselen zijn vaak een stuk milder en de dieren knappen sneller op.

Pensions hebben vaak als eis dat de honden gevaccineerd zijn tegen kennelhoest.