De juiste keuze

Als u een pup wilt aanschaffen, moet u met heel wat factoren rekening houden. Het is verstandig om over een aantal dingen goed na te denken, voordat u de pup in huis haalt.

Heb ik wel voldoende tijd?
Een hond geeft een hoop plezier, maar u zult er ook tijd in moeten investeren. Een hond moet worden opgevoed, moet regelmatig naar buiten en vraagt soms een hoop aandacht. Het verschilt per ras en per hond hoeveel lichaamsbeweging de hond nodig heeft, maar u zult minimaal 3-4x per dag met de hond naar buiten moeten. Daarnaast hebben sommige rassen uitgebreide vachtverzorging nodig, zoals regelmatig borstelen of een bezoek aan de trimmer. Bovendien kunnen honden zorgen voor een hoop rommel, dus zult u wat vaker moeten stofzuigen.

Heb ik over 10 jaar ook nog tijd?
Een pup in huis is leuk. Besef echter goed dat u een hond aanschaft voor een langere periode. Een hond is geen gebruiksvoorwerp om na een aantal jaar weer in te wisselen voor een nieuwe. Sommige hondenrassen kunnen gemakkelijk 14 jaar oud worden. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van een pup.

Welke hond past bij mij?
Allereerst moet de afweging gemaakt worden: wil ik een pup, of ga ik voor een ouder dier (uit bijvoorbeeld het asiel). Beide opties hebben voor- en nadelen die u goed moet afwegen voor u uw keuze maakt. Daarnaast moet u rekening houden met het type hond dat bij u past. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verschillende websites die u kunnen helpen met het kiezen van de geschikte hond. Een voorbeeld hiervan is de Hondenwijzer.

Komen er rasgebonden afwijkingen voor bij dit ras?
Helaas zien we tegenwoordig steeds meer rassen met rasgebonden problemen. U kunt hierbij denken aan ziektes als heup- of elleboogdysplasie, epilepsie etc. Wilt u weten of het ras dat u in gedachten heeft een verhoogde kans heeft om een van deze aandoeningen te hebben? Raadpleeg de RashondenWijzer.

Wat zijn de kosten van een hond?
Naast de kosten van de aanschaffing, komen er een hoop andere uitgaven bij het hebben van een hond kijken. Denk hierbij aan voeding, speeltjes, opvang, uitlaatservice, kosten voor het regelmatig ontwormen en ontvlooiien en de kosten voor de dierenarts. Als u weinig geld te besteden heeft, of niet graag grote uitgaven in 1x doet, kan het een goed idee zijn uw huisdier te verzekeren. Er zijn heel veel verschillende huisdierverzekeringen op de markt. Wilt u voor uw hond de beste verzekering vinden, maak dan gebruik van een van de websites die verzekeringen vergelijken. Dit kan o.a. bij en VerzekerJeHuisdier.

Waar kan ik mijn pup het beste vandaan halen?
Als u gekozen hebt voor de aanschaf van een pup van een bepaald ras, is het belangrijk dat deze pup van een goed adres komt. U kunt het best de rasvereniging van het ras benaderen voor een lijst met erkende fokkers en meer informatie over het ras.

Als u uw pup ergens anders vandaan haalt, let dan o.a. op de volgende punten:

  • Gedrag van de pup – actief, alert.
  • Voedingstoestand – goed doorvoed, ribben niet zichtbaar.
  • Ogen en oren – geen vieze ooguitvloeiing of hele vieze oren
  • Gebit – de tanden moeten goed aansluiten. Geen over- of onderbeet.
  • Huid en haar – glanzende vacht, goede staart, geen huidplooien
  • Luchtwegen – goede neusgaten, geen bijgeluiden bij het ademen.
  • Ontlasting – geen diarree, schoon hok
  • Moeder dier – vraag altijd of u het moederdier kunt zien. Ziet die er goed uit?
  • Nestgenoten – zien de nestgenoten er ook gezond uit?

Indien u twijfelt of graag een check van de dierenarts heeft voordat u de pup aanschaft, kunt u dit gerust aan de fokker voorstellen.

Pupcontrole

PuppyAls u net een nieuwe pup heeft aangeschaft, is het verstandig om hem snel aan uw dierenarts te laten zien. Dit heeft meerdere redenen.

Allereerst heeft uw pup waarschijnlijk nog de laatste puppy vaccinaties nodig. Het puppy vaccinatieschema vindt u hier. Verder is het van belang dat uw pup goed ontwormd is.

Na deze controle bent u natuurlijk van harte welkom in de praktijk met uw pup om hem te wegen, advies te vragen over voeding, ontworming en andere zaken. Op deze manier leert uw pup ook dat een bezoek aan de dierenarts best plezierig kan zijn. Hier kunt u in de toekomst nog een hoop profijt van hebben.