Cavia’s

Voeding cavia’s

palletvoer
palletvoer

De cavia is net als het konijn een herbivoor. Dit houdt in dat ze planteneters zijn. Wat een heel belangrijk punt bij het houden van cavia’s is; dat ze geen vitamine C kunnen aanmaken en dit dus via hun voer moeten binnenkrijgen, zonder deze vitamines zal een cavia ziek worden en overlijden. De belangrijkste voeding voor cavia’s is het pallet voer.  Daarnaast is het ook van groot belang dat cavia’s dagelijks beschikken over vers hooi, dit is nodig om hun tanden te kunnen slijten. Naast pallet voer en hooi mogen ook cavia’s wel eens een extraatje hebben hieronder vindt u de lijsten met wat wel en niet goed is voor een cavia.

Cavia’s mogen elke dag wat groentes, maar niet onbeperkt. Kies drie groentes die je cavia lust en hou het daarbij bijvoorbeeld appel, wortel, wortelloof of witlof.

Groenten die cavia’s niet mogen hebben

Alle koolsoorten ( deze kunnen voor gasvorming in de buik zorgen), sla (dit kan voor diarree zorgen), tomaat (dit kan voor diarree zorgen), komkommer (dit kan voor diarree zorgen), prei ( te scherp), knoflook (te scherp), ui (te scherp), aubergine, courgette, rauwe aardappelschillen, gekookte aardappelen, sperziebonen ( en alle andere boonsoorten), kokosnoot (is te vet), peultjes, rabarber, sugar snaps, het groen van tomaten (tussen steel en kroontjes).

Fruitsoorten die de cavia af en toe mag hebben

Aardbeien, abrikozen, ananas, banaan (ze eten de schil ook rustig op – en vinden die soms nog lekkerder dan de banaan zelf! – maar de schil moet uiteraard wel onbespoten zijn.), bramen, druiven, granaatappel (wel opletten dat de pitten niet om de tanden blijven zitten als ze er in bijten. Als dit gebeurt, kan de cavia niet meer eten.), kersen, kiwi, mango, meloen (zowel suikermeloen als watermeloen. De schil eten ze vaak ook op. De pitjes eten ze gewoon op, maar je moet wel opletten dat die niet om hun tanden blijven zitten, want dan kunnen ze niet meer eten.), papaya, peer, perziken, pruimen, rozebottel (de beste is die van de wilde roos waarvan de bottels klein en langwerpig zijn. Deze hebben ook de meeste vitamine C. Let er wel op dat ze onbespoten zijn!), sharonfruit.

Fruit soorten die allergische reacties kunnen veroorzaken (bijvoorbeeld kloofjes in de lippen)

Appel, citroen (Sommige cavia’s vinden het lekker!), grapefruit, nectarines, sinaasappel.

Huisvesting cavia’s

Voor de huisvesting van een cavia(‘s) zijn er ook een aantal regels gebonden, hieronder vindt u de belangrijkste:

  • Op een lichte plaats bijvoorbeeld bij een raam.
  • Op een warme plaats let op bij een temperatuur van 30 graden of meer wordt het voor de cavia dodelijk probeer dit te voorkomen.
  • Zorg er voor dat de cavia niet te koud zit onder de 17 graden kan dodelijk zijn voor een cavia, zorg er dus voor dat hij/zij in een ruimte zit waar u zelf ook verblijft zodat de ruimte altijd optimaal blijft.
  • Zorg dat het hok uit de tocht staat, tocht is dodelijk voor alle knaagdieren en vogels.
  • Zorg ervoor dat het hok niet in een wandelpad staat dit is niet alleen voor u hinderlijk maar ook heel onrustig voor de cavia.
  • Probeer het hok niet direct op de grond te zetten, het liefst op een verhoging van de grond af dit voorkomt de tocht van deuren.
  • Het hok moet goed geventileerd zijn dit voorkomt ammoniak dampen in het hok.