background image

Telefonisch is de praktijk van maandag tot vrijdag bereikbaar van 8.30-18.00

DAP Soestdijkerstraatweg
Soestdijkerstraatweg 13
1213 VP Hilversum
T: 035-6217620
F: 035-6400182

De leefwijze

Een konijn is een dagdier, maar bij veel verstoring overdag is hij over het algemeen 's nachts en in de schemering actief. Een konijn leeft van plantaardig voedsel en ook eten ze kun eigen uitwerpselen op (coprofagie).

 

Dit is een soort van herkauwing in 2 fasen, na de eerste vertering eet het konijn de uitwerpselen rechtstreeks uit het rectum.

rabbitTerritoria worden gemarkeerd door geurklieren onder de kin, urine en hopen keutels. Dominante mannetjes hebben grote klieren en zijn verantwoordelijk voor het meeste markeren. Bij gevaar stampt een konijn met zijn achterpoten. Ze kunnen een topsnelheid van 55 km/u halen, maar houden dit niet lang vol.

Een konijn heeft een draagtijd van 28 tot 33 dagen, en er worden 3 tot 12 (gemiddeld 5) jongen geboren. Jonge konijntjes zijn bij de geboorte kaal en blind, en wegen 30 tot 35 gram. Na 10 dagen gaan de oogjes open. Ze worden 28 dagen lang gezoogd. In het wild zou het mannetje de jongen beschermen tegen andere konijnen, maar in gevangenschap doden de mannetjes vaak de jongen. Zorg er dus voor dat de ram niet bij de jongen kan.
Voedsters zijn na 4 maanden geslachtsrijp, rammelaars na 3 maanden.
In het wild worden konijnen maximaal 9 jaar oud, tamme konijnen kunnen als ze goed worden verzorgt wel 12 jaar oud worden. Voor meer informatie over verzorging van uw konijn kunt ook altijd contact met de dierenarts opnemen.